категорії: блоґ-запис

Виставка "Вертикаль": нова хвиля українського живопису

теґи: виставка вертикаль

26 січня 2012 року на Подолі відкрилась прекрасна виставка творчого об'єднання 7 молодих художників "Вертикаль": Володимир Михайлов, Іван Вострих, Наталія Найда, Оксана Свіжак, Олександр Ступак, Олександра Христофорова, Сергій Скрипіцин

Захід незвичний з багатьох причин:

По-перше, в Україні достатньо рідко художники гуртуються в групи. Зазвичай у людей творчих переважає амбітність, а мистецьке "Я" настільки велике , що не допускає існування собі подібних... у результаті чого деградує в ізоляції. Картини у "Вертикалі" без підписів, без імен, імена авторів передаються лиш з уст в уста – тут суть не в бренді, тут йдеться про щось важливіше, спільніше, вагоміше. Молоді митці зробили перший крок до кардинально іншого шляху, і, варто визнати,  синергія вдалася.

По-друге, кидалась у вічі величезна, незвична для Києва,  кількість відвідувачів, які прийшли на відкриття. У пам'яті закарбувалась душевна і невимушена атмосфера. Кожну картину можна розглядати годинами, така концентрація сильних робіт чинить незвичний вплив на сприйняття, спочатку буває важко сфокусуватися. Виставка стала магнітом притягування однодумців з мистецьких кіл Києва: музично скрасили подію гурт "Зелена гичка", гурт "Хорея Козацька" під проводом Тараса Компаніченка.

По-третє, усі митці пройшли потужну академічну школу, у їхніх творах звучить сила поколінь попередників, детально вивчених і розумом, і серцем. При цьому вражає новизна погляду – не криклива еклектика поп-арту – а більш складніша, осмислена серцем, направлена не на епатаж, а вглиб душі нова естетика того благого і світлого начала, що тягнеться крізь віки, крізь класичні шедеври, крізь національну і разом з тим глобальну еволюцію істинної творчості.

Естетика дії образу, а не сюжету, естетика впливу плями, а не форми, якась тонка естетика сакрального, сокровенного, яка виражена у звичних, навіть буденних речах. Ці речі воскресають і сповнюються предвічним буттям під пильним оком і досконалим пензлем майстрів нової хвилі.

"Вертикаль" – це те, що відкриває інший вимір нашої "горизонтальної"  реальності, в якій ми від народження до гробу змушені бігати в полоні грошей, гріхів і пристрастей. "Вертикаль" – це нитка між небесним і земним у єдиній і неповторній точці часу, в якій усе стає на місця у нашій свідомості-нашому розумі-нашому серці.

Відвідавши виставку, повільно заглибившись у споглядання полотен, можна відчути повернення забутого в "пласких" горизонтальних просторах по-дитячому теплого і неймовірно-простого дотику тихого щастя.

 

Світ організований тоді, коли він організований по вертикалі.
Вертикаль – єднання землі і неба, що втілюється в образах, і кожен з них одкровення.
Зору відкривається лише очевидне, розуму відкривається лише зміст, і тільки серце зриме

Виставка "Вертикаль" триватиме
з 27.01. до 8.02.2012
Щоденно з 11-00 до 19-00

вул.Фролівська 1/6
Фонд сприяння розвитку мистецтв

http://foundart.org.ua/ua/events/12/01/26/736